Tällä kertaa tuli hieman vakavempaa tekstiä, jossa haluan puhua eläimistä, turkistarhauskesta ja joidenkin aktivistien toiminnasta.

Tekstissä on siis oma mileipiteeni ja siinä ei ole kaikkia asioita mistä halusin puhua, jos jokin tässä jutussa on mielestänne väärin tai muutn outoa, minä kyllä milelelläni vastaan kysymyksiin ja ja kommentteihin ja perustelen tietysti kantaani jos välttämättä haluatte.

Minua on alkanut viime aikoina mietityttämään tämä turkistarhaus ja jotkin hieman oudot aatteet eläinten suojelun suhteen. Otetaan nyt esimerkiksi turkistarhauksesta tämä tarhauksen lopettamishomma aiheeksi. Mitä siitä seuraa ihmiselle? Mitä siitä seraa turkiseläimille? 

Mite turkistarhaus kannattais lopettaa, kaikki kiinni ja eläimet luontoon vai vähitellen niin, että elämiet saa lopetettua ja tilan muutettua, sekä tarhaaja löytää muuta työtä, minusta jälkimmäinen on se järkevin vaihtoehto ja minulla on siihen täydet perustelutkin.

Ensinnäkin tarhoissa koko ikänsä eläneet eläimet eivät selviä luonnossa, ihmiset ovat hoitaneet ja ruokkineet niitä koko niiden pienen ikänsä, että jos ne yhtäkkiä sysätään luonnon armoille ne kuolevat hyvin pian tai niistä tulee tuho- eläimiä niinkuin minkistä, joka terrorisoi suomen vesikkokannakin sukupuutoon.

Joillakin näistä on myös pieni mahdollisuus selvitä, jolloin ne voivat mahdollisesti pariutua, jolloin jälkeläisitä tulee täysverisiä luonnoneläimiä, mikä ei taaskaan ole hyvä, jos otetaan tämä minkkihomma huomioon, pienokaiset nimittäin oppivat hyvin nopeasti saalistamaan jos saavat vain oikeat välineet siihen, lintukannat kärsivät ja samoin valmiiksi luonnovaraiset eläimet kuten jyrsijät ja muut pieneläimet, koska turkiseläimet ovat yleensä petoeläimiä.

Nyt joku varmaan ajattelee, miksi ne pitäisi lopettaa, eikö niille voisi hankkia jotain isoa, aidattua luonnonsuojelualuetta? Ei se on suunnilleen sama kuin häkit, hieman isompana ja ehkä hieman suuremmilla virikkeillä, se on suunnileen kuin vankila, kaikki samassa supussa taas, entä kun sitten jos joku karkaa, ei aitoja voi vahtia yötäpäivää, kyllä lehmäkin ja hevonenkin karkaa laitumeltaan, miksei sitten myös kettu tai naali? Entä siten kun ne päättävä lisääntyä, pieniä tulee lisää ja tila pienenee? Minne uudet tulokkaat? Toiseen häkkiin, pian aidattuja tiloja tulee ja tulee yhä enemmän ja enemmän ja lopulta tila loppuu, entä sitten?

Entä sitten tarhaajien toimeentulo, Suomessa on n 1000 turkistarhaa ellei vähemmän, mikä on sitten näiden tarhaajien toimeentulo sen jälkeen jos kaikki turkistarhaus lopetettaisiin kerralla, monta ihmistä jäisi tytöttömäksi ja vaille uutta toimeentuloa äkkilopetusten jälkeen, tämän takia tarhaus kannattais lopettaa vähitellen, jotta tarhaajat voisivat löytää ajoissa uuden toimeentulon esimerkiksi maanviljelyn tai vastaavan.

Ja sitten näihin hieman outoihin aatteisiin, miksi esim jotkut ihmiset väittävät että maidon juominen olis väärin? En ymmärrä itse väitettä, mikä vika maidon juonnissa on? Ei se vasikka nimittäin sitä kaikkea itse vedä saati sitten lehmä itse. Lehmät tuottaa paljon maitoa joka päivä, eikä sitä voi laittaa mihinkään säilöön ja vasikat eivät edelleenkään juo kaikkea, eikä sitä varsinkaan voi heittää luontoon, sillä maito on ympäristöriski.

Sitten olen kuullut myös joskus tälläisen hullun väitteen, että vasikoille juotetaan pelkästään korvikemaitoa ja arvaa naurattaako, vasikoille nimittäin yleensä ainakin minun tietääkseni juotetaan oman emänsä ternimaitoa sillä a) vasikka tarvitsee sitä, b) ternimaitoa ei saa laittaa muun maidon sekaan, vasikalle ei kumminkaan aina juoteta ternimaitoa, se on totta mutta ajan kuluessa lehmän ternimaidontuotanto vähenee ja vasikkaa aletaan pikkuhiljaa opettamaan muuhun maitoon ja sitä mukaa normaaliin ruokaan.

Maito sitten itsessään on aika terveellistä ja osaa hyvää ruokavaliota ja sitäpaitsi mehän olemme juoneet maitoa pienestä pitäen, miksei sitten maidon juonnin jatkaminen olisi oikein? Kuka sitä kärsii? Lehmäkö kun se ei saa pitää omaa maitoaan? Okei maidon tuotannossa on ehkä muutmia miinuspuoli kuten jotkin tilat joilla eläimiä ei niin hyvin hoideta tai sitten ahtaat parsinavetat ja tehotuotanto jota kyllä meiltä suomesta ei taida löytyä.

Suomessa maidontuotanto on minun mielestäni erittäin eettistä, lehmät pääsevät laitumille joka kesä, niistä pidetään huolta ja niitä rakastetaan, ne hoidetaan jos ne sairastuu ja useimmiten jokaisella lehmällä ja vasikalla on nimet. ei vain numeroita ja maidonkin laadusta pidetään huolta, tiloilla maidon laatua tarkastellaan samoin kuin itse paikan päällä, maidon hinta laskee, jos vikaa löytyy ja antibiootteja ei suvaita ollenkaan, maidon alkuperä voidaan aina selvittää laboratorioissa.

Sitten tuleekin puheeksi tämä salakuvaaminen ja tiloille tunkeutuminen, miettikää vähän, mikä järki siinä on? Mitä aktivistit luulevat saavuttavansa sillä että he ilmaantuvat tiloille keskellä yötä, tunkevat sisään ja alkavat pelotella jo muutenkin väsyneitä eläimiä lamppujen ja kameravalojen kanssa. Ei se eläin siitä pidä ja sitäpaitsi se voi olla myös erittäin haitallista eläimen terveydelle jos aktivistit ilmaantuvat paikalle ilman minkään laisia hygienivarusteita, paskaisilla vaatteilla jotka päällään he ovat käyneet jo jollakin toisella tilalla jossa on sattunut olemaan juuri jokin tauti esim salmonella ( mikä on aika epätodennäköistä mutta mahdollista), mitä he siitä kostuvat että toiset eläimet saavat tartunnan ja sitten kohta onkin hemmetinmoinen epidemia tilalla.

Tiloille tunkeutminen, kuvaaminen ja piilokameroiden laitto sitäpaitsi on laitonta hommaa ja siihen liittyen turkis ja tuotantoeläintyen vapauttaminenkin sekä siinä yhteydessä omaisuuden tuhomainen on myös rikollista, ajatelkaa ennekuin teette mitään tälläistä, se on terrorismiä tilallisia ja muita kohtaan ja se on väärin, minun mielestäni olisi parempi että tunkeutumisten ja terrorisoinnin sijaan kannattaisi aina kysellä ja toimia asiallisesti, pyytää esittelyjä tiloille jolloin se olisi turvallisempaa ja hygieenisempää sekä eläimetkin olisivat kovin kiitollisia jos niiden yörauhaa ei häirittäisi.

Minusta aktivisti toimivat kyllä välillä väärin ja aika epäkunnioittavasti, mutta on moniakin aktivistejä, jotka toimivat asiallisesti ja hyvän maun nimissä, eihän loppujen lopuksi tarvita kuin pari hieman tyhmempää kun jo kaikkien maine on pilalla, arvostan kyllä aktivistejä ja heidän aatteitaan mutta niitä ei kannata viedä ihan järjettömyyksien puolelle, aina on paras pitää itsensä hyvän käytöksen sisällä ja kunnioittaa muita toteuttaessaan hankkeitaan.

Ja sitten vielä hieman tästä puheistani, ei en elä pilvilonnoissa ja suklaasateissa, olen tiedostanut kyllä että maailmasta löytyy myös ihmisiä, jotka kohtelevat eläimiä huonosti, jättävät ne heitteille ja hoitavat asiansa muutenkin päin persettä, olen tietoinen siitä, että joillakin turkistarhoilla eläimillä ei ole hyvät olot, olen myös hyvin tietoinen suurien maiden tehotuotannosta ja epäeettisyydestä sekä siitä, miten eläimiä voidaan kohdella vain sen takia, että tuotantoa tarvitaan lisää.